T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / SANDIKLI - Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Hasta ve Yaşlı Bakım Hizmetleri


13-03-202213-03-202213-03-202213-03-2022
Çoğunlukla gelişmiş ülkelerde daha görünür olan yaşlanma olgusu, artık gelişmiş ülkeler kadar gelişmekte olan ülkeler açısından da önemle değerlendirilmesi gereken bir konudur. Yaşlı, hasta ve engelli için şu andaki uygun bakım kurum bakımıdır ve ülkemizde yetersiz olmakla birlikte oldukça pahalı bir bakımdır.

Okul olarak bu alanı açmadaki amacımız ülkemizdeki bu eksikliği gidermek ve kalifiye eleman yetiştirmeye çalışmaktır. Okulda yeni açılan bir bölüm olmasına rağmen Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Alanına ilgi oldukça yoğundur. 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında Anadolu kısmımızda 9. ve 10. sınıflardan birer şube, Meslek kısmımızda ise 10. ve 11. sınıflardan birer şube bulunmaktadır. Okulumuzda aynı zamanda 1 adet uygulama sınıfı bulunmaktadır. 10. ve 11. sınıflardaki öğrencilerimiz bazı derslerini bu sınıflarda görmektedir. Son sınıfta ise öğrencilerimiz 24 saatlik stajlarını alanlarıyla ilgili kurumlarda tamamlamaktadır. Bu alanda okuyan toplam öğrenci sayımız şu an 124' tür. Okulumuz bu alanda halen mezun vermiş değildir.

Mezun olan öğrencilerimiz üniversite eğitimlerini de tamamladıktan sonra kamu ve özel sektöre ait Huzurevleri, bakımevleri ile yaşlı dinlenme evleri, hastaneler, polikliniklerde istihdam imkânları bulunmaktadır. Ayrıca, yaşlı, hasta ve engellilerin evlerde bakımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bu nedenle evlerde bakım hizmetlerinde de çalışabilirler.

Kişisel bilgi ve beceriye bağlı olarak bu alandan mezun olan öğrencilerimizin işsiz kalma riski yoktur. Özellikle kurumlarda belgeli eleman çalıştırma zorunluluğu olduğu için bu eğitimli bakım elemanları kurumlar tarafından tercih edilmektedirler

ALANIN TANIMI: Temel sağlık hizmetleri, yaşlı, engelli, hasta, yaşlı tüm insanlara, bulundukları her ortamda ve şartta (okul, ev, işyeri, hastane) sağlık hizmeti verilen alandır. Gelişen teknolojinin ve bilgi çağının getirdiği değişimler, ülkemizin içinde bulunduğu sosyo-ekonomik durum; kaliteli sağlık hizmetlerinin sunumunda ve sağlık alanında nitelikli elemanlara olan ihtiyacı arttırmaktadır. Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

DAL PROGRAMLARI

1. YAŞLI BAKIMI ELEMANI

Tanımı: Yaşlı bakımı elemanının sahip olması gereke iletişim, temel sağlık, vücut mekaniği ve yaşlının bakımı ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu eğitimi alanlar bilim ve teknolojinin tüm verilerinden yararlanarak, ev ve kurumlarda kendi sorumluluklarının bilinci altında; yaşlı kişilerin bakım ve danışmanlığı, vücut temizliği, sağlık personeli tarafından önerilen ilaçların kullanılması ve tespit edilen nefes, hareket çalışmaları, beslenmeleri, yaşlı kişilerin kişisel ve sosyal sorunlarının çözümünde yardımcı olan, alanıyla ilgili araç ve gereçleri yerinde ve zamanında kullanabilme becerisine sahip nitelikte kişiler olarak mezun olurlar.

2. HASTA BAKIMI ELEMANI

Tanımı: Hasta bakımı elemanının sahip olması gereken iletişim, temel sağlık ve hasta bakım hizmetleri ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu eğitimi alanlar bilim ve teknolojinin tüm verilerinden yararlanarak, ev ve kurumlarda kendi sorumluluklarının bilinci altında; hasta kişilerin bakım ve danışmanlığı, vücut temizliği, sağlık personeli tarafından önerilen ilaçların kullanılması ve tespit edilen nefes, hareket çalışmaları, beslenmeleri, hasta kişilerin kişisel ve sosyal sorunlarının çözümünde yardımcı olan, alanıyla ilgili araç ve gereçleri yerinde ve zamanında kullanabilen elemandır.

3. ENGELLİ BAKIMI ELEMANI:

Tanımı: Engelli bakımı elemanının sahip olması gereken iletişim, temel sağlık, engelliler ve engelli bakım hizmetleri ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bilim ve teknolojinin tüm verilerinden yararlanarak, ev ve kurumlarda kendi sorumluluklarının bilinci altında; engelli kişilerin bakım ve danışmanlığı, vücut temizliği, sağlık personeli tarafından önerilen ilaçların kullanılması ve tespit edilen nefes, hareket çalışmaları, beslenmeleri, engelli kişilerin kişisel ve sosyal sorunlarının çözümünde yardımcı olan, alanıyla ilgili araç ve gereçleri yerinde ve zamanında kullanabilme becerisine sahip nitelikte kişiler olarak mezun olurlar.

Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

  1. Huzurevi,
  2. Hastaneler,
  3. Bakımevleri,
  4. Evlerde

vb. yerlerde çalışabilirler.

 

 

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

 

Hasta Ve Yaşlı Hizmetleri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

ÖNLİSANS Ameliyathane Hizmetleri 2
Diyaliz 2
Elektronörofizyoloji 2
Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon 2
Evde Hasta Bakımı 2
Fizyoterapi 2
İlk ve Acil Yardım 2
İş Uğraşı ve Terapisi 2
Sağlık Kurumları İşletmeciliği 2
Sağlık Turizmi İşletmeciliği 2
Sosyal Hizmetler 2
Yaşlı Bakımı 2

Hasta Ve Yaşlı Hizmetleri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

LİSANS Ebelik 4
Hemşirelik 4
Ergoterapi 4
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.11.2016 - Güncelleme: 13.03.2022 23:32 - Görüntülenme: 7981
  Beğen | 7  kişi beğendi

Etiketler :
Hasta Bakım,